Бош по света

Накратко за Група Бош

Кои сме ние?

Група Бош е водещ световен доставчик на технологии и услуги с около 395 000 служители по целия свят (към 31 декември 2020 г.). През 2020 г. Групата е реализирала продажби в размер на 71,5 млрд. евро. Дейността на Бош е организирана в четири бизнес сектора: Автомобилни технологии, Индустриална техника, Потребителски стоки и Енергийна и сградна техника. Като водеща IoT компания, Бош предлага иновативни решения за интелигентния дом, Индустрия 4.0 и свързаната мобилност. Бош се стреми към устойчива, безопасна и комфортна мобилност. Със своята експертиза в сензорните технологии, софтуера и услугите, както и със собствения си IoT облак, компанията предлага на потребителите си свързани и интердисциплинарни решения от един доставчик. Стратегическата цел на Група Бош е да улесни свързания живот с продукти и решения, които или съдържат изкуствен интелект (ИИ), или са разработени с негова помощ. Бош подобрява качеството на живота по целия свят с иновативни и вдъхновяващи продукти. Ето защо Бош предлага „Техника за живота“.

Накратко за Бош

Оборот, брой служители, локации – основни факти и цифри

Приходи от продажби, сътрудници, обекти – основни данни и марки на групата Bosch накратко.

Публикации

Можете да изтеглите актуална информация за Бош в PDF файлове тук:

Корица Бош днес г.

Бош днес

Всичко, което искате да знаете за Бош, в ясен и кратък формат.

Корица на годишен отчет на Бош за 2020 г.

Годишен отчет 2020 г.

Профил на компанията и годишен отчет за 2020 г.

Секторите на нашия бизнес

Подразделението на Бош за мобилни решения. Тук можете да видите гаража на музея на Mercedes-Benz в Щутгарт. Това е първото място в света с автоматизирано паркиране на автомобили на Бош: услуга за паркиране без шофьор.

Автомобилни технологии

Автомобилни технологии

„Автомобилни технологии" е най-големият бизнес сектор в Бош Групата, който генерира 59% от общите продажби. Бош е един от водещите доставчици в автомобилната индустрия. Секторът преследва визия за устойчива, безопасна и вълнуваща мобилност на бъдещето. Като доставчик на оригинално автомобилно оборудване Бош развива широк спектър от дейности, които са организирани в дивизиите "Решения за задвижването", "Системи за контрол на шасито", "Електрически задвижвания", "Автомобилна електроника", "Автомобилни кормилни системи" и подразделението "Интердисциплинарни компютърни решения" създадено в началото на 2021 г. Другите дивизии в бизнес сектора са „Автомобилно оборудване“, доставчикът на услуги „Решения за свързаната мобилност“ и „Bosch eBike системи“. Други сфери на дейност включват двуколесни превозни средства, товарни и оф-хайуей автомобили и инженерингови услуги. В отговор на мащабните структурни промени в автомобилния сектор Бош се фокусира върху разработката на технологии за силово задвижване, включително и базирани на възобновяеми синтетични горива. Само през 2020 компанията направи предварителни инвестиции в размер на 500 милиона евро в електромобилността и в горивните клетки. Бош също така системно развива и своите системи за подпомагане на водача за нива на автоматизация 1 до 2, разработва и хендсфри асистент за магистрала и усъвършенства автоматизираното шофиране до нива 3 и 4 на SAE. С дивизията си за интердисциплинарни компютърни решения Бош отговаря на променящите се изисквания на бързо разрастващия се пазар на софтуерно интензивни електронни системи в автомобилния сектор.

Подразделението на Бош за мобилни решения. Тук можете да видите гаража на музея на Mercedes-Benz в Щутгарт. Това е първото място в света с автоматизирано паркиране на автомобили на Бош: услуга за паркиране без шофьор.
Подразделение на Бош за индустриална техника. Така изглежда фабриката на бъдещето: Bosch Rexroth осигурява цялостна свързаност в заводите.

Индустриална техника

Индустриална техника

През 2020 бизнес секторът "Индустриална техника" генерира 7 % от общите продажби на Група Бош. Този бизнес сектор включва дивизия "Технологии за задвижване и управление", специализирана в технологии за ефективно задвижване и управление на машини и системи от всякакъв тип и размер. Дивизията съчетава глобалната експертиза в продуктите за пазарните сегменти на мобилните приложения, строителството на заводи и инженеринга, както и на фабричната автоматизация. С интелигентни компоненти, персонализирани системни решения и услуги "Технологии за задвижване и управление" създава необходимата среда за напълно свързани приложения. Дивизията предлага на своите клиенти хидравлика, електрически задвижвания и управления, технологии за предавателни механизми и за линейно движение и монтаж, включително софтуер и интерфейси за интернет на нещата. Вътрешният доставчик на системи за монтаж на Bosch Robert Bosch Manufacturing Solutions GmbH разработва гъвкави концепции за монтаж с променлив мащаб, персонализирани решения в областта на тестовите и технологичните процеси, както и свързаните с тях услуги. Част от индустриалните технологии е и бизнес звеното "Bosch Свързана индустрия", което разработва софтуерни решения и реализира проекти за вътрешни и външни клиенти с фокус върху Индустрия 4.0.

Подразделение на Бош за индустриална техника. Така изглежда фабриката на бъдещето: Bosch Rexroth осигурява цялостна свързаност в заводите.
Подразделението на Бош за потребителски стоки. Тук можете да видите използването на професионалния почистващ диск на Bosch X-LOCK Cleaning Disc.

Потребителски стоки

Потребителски стоки

Бизнес секторът "Потребителски стоки" допринесе с около 26% от общите продажби на Бош Групата през 2020 г. Дивизия „Електроинструменти“ е доставчик на електрически и градински инструменти и аксесоари и на измервателна техника. Богатата продуктова гама е насочена както към професионалните потребители от строителството и промишлеността, така и към сектора "Направи си сам". Основен фокус на дивизията са удобните, високоефективни акумулаторни инструменти и интелигентните уебсъвместими уреди. Важни компоненти от стратегията на дивизията са иновативност, продължаваща дигитализация, силни марки, непрекъснат растеж на онлайн търговията и разширяване на бизнеса на развиващите се пазари. "Потребителският опит", т.е. фокусът върху нуждите на потребителите при разработването на продукти и услуги, е решаващ фактор за успех. Бизнес сектор „Потребителски стоки“ включва и BSH Hausgeräte GmbH, предлагаща широка гама от модерни, енергийно ефективни и все по-свързани домакински уреди. Продуктовото портфолио варира от перални и сушилни през хладилници и фризери, печки, фурни, абсорбатори и съдомиялни машини до малки уреди като прахосмукачки, кафеавтомати и кухненски роботи. Стратегията на BSH Hausgeräte се фокусира върху продуктови иновации, услуги за свързаност и разширяване на дигиталните бизнес модели. BSH Hausgeräte предлага Home Connect - екосистема с цифрова платформа за домакински уреди, която си сътрудничи с голям брой партньори. Целта е да се използват възможностите, предлагани от цифровизацията, за по-нататъшно разширяване на директния контакт с потребителите.

Подразделението на Бош за потребителски стоки. Тук можете да видите използването на професионалния почистващ диск на Bosch X-LOCK Cleaning Disc.
Подразделение на Бош за енергийни и строителни технологии. Тук можете да видите мобилния асистент за безопасност Bosch spexor.

Енергийна и сградна техника

Енергийна и сградна техника

През 2020 г. бизнес секторът "Енергийни и сградни технологии" генерира 8% от общите продажби на Бош Групата. Дивизията "Сградни технологии" има две области на дейност: глобален бизнес с решения за сигурност и комуникации и регионален бизнес за системна интеграция, който предлага решения и персонализирани услуги за сигурността и енергийната ефективност и автоматизацията на сгради в избрани държави. И двете звена се фокусират върху бизнес сгради и инфраструктурни проекти. Продуктовото портфолио включва системи за видеонаблюдение и контрол на достъпа, алармени системи за проникване и пожар, както и професионални системи за озвучаване и конференции. Дивизията "Термотехника" предлага решения за отопление и климатизация, за топла вода и децентрализирано управление на енергията на своите клиенти по целия свят. Областите на дейност са отоплителни и климатични системи, както и управление на енергията в жилищни сгради, водоподгряване и изграждане на централи за търговски и индустриални отоплителни и климатични системи. Електрификацията и възобновяемите енергийни източници стават все по-важни поради по-строгите изисквания за намаляване на емисиите на CO2. Ето защо дивизията се фокусира върху иновациите, насочени към подобряване на ефективността на продуктите и увеличаване на възможностите за свързаност на уредите. Дивизията „Bosch Global Service Solutions“ предлага бизнес процеси и услуги предимно за клиенти от автомобилната, финансовата и логистичната индустрия, както и за информационните и комуникационни технологии. Robert Bosch Smart Home GmbH доставя уеб базирани продукти за интелигентния дом, управлявани с помощта на приложения.

Подразделение на Бош за енергийни и строителни технологии. Тук можете да видите мобилния асистент за безопасност Bosch spexor.

Структура и организация на собствеността

От 1964 г. досега мажоритарен собственик на Бош е благотворителната фондация Robert Bosch Stiftung GmbH, която продължава благотворителните и обществени усилия на основателя на компанията в съвременна форма. Фондация "Роберт Бош" преследва своите цели както чрез собствени програми и институции, така и като подкрепя предложени от други подходящи проекти и инициативи за справяне с проблемите, които стоят пред обществото.

Акционери и право на глас в Robert Bosch GmbH
Свържете се с Бош

Свържете се с Бош

Очакваме Вашето запитване:
Телефон

Изпратете ни съобщение