Премини към основното съдържание
Бош в България
Бош по света

Накратко за Група Бош

Група Бош по света

Кои сме ние?

Група Бош е водещ световен доставчик на технологии и услуги с около 429 000 служители по целия свят (към 31 декември 2023 г.). През 2023 г. компанията реализира продажби в размер на 91,6 млрд. евро. Дейността на Бош е организирана в четири бизнес сектора: Автомобилни технологии, Индустриална техника, Потребителски стоки и Енергийна и сградна техника. Като водеща IoT компания Бош предлага иновативни решения за интелигентния дом, Индустрия 4.0 и свързаната мобилност. Бош се стреми към устойчива, безопасна и комфортна мобилност. Със своята компетентност в сензорните технологии, софтуера и услугите, както и със собствения си IoT облак, компанията предлага на потребителите си свързани и интердисциплинарни решения от един доставчик. Стратегическата цел на Група Бош е да улесни свързания живот с продукти и решения, които или съдържат изкуствен интелект (ИИ) или са разработени с негова помощ. Бош подобрява качеството на живота по целия свят с иновативни и вдъхновяващи продукти. Ето защо Бош предлага „Техника за живота“.

Накратко за Бош

Оборот, брой служители, локации – основни факти и цифри
(данни към 31 декември 2023 г.| закръглени стойности)

429 400

служители в целия свят

91,6

млрд. евро оборот

90 100

изследователи и инженери по целия свят

468

дъщерни и регионални дружества в 60 държави

4,8

милиарда евро EBIT от дейността

7,3

billion euros on research and development

Публикации

Можете да изтеглите актуална информация за Бош в PDF файлове тук:

Корица Бош днес

Бош днес

Всичко, което искате да знаете за Бош, в ясен и кратък формат.

Корица на годишен отчет на Бош за 2023 г.

Годишен отчет 2023 г.

Профил на компанията и годишен отчет за 2023 г.

Секторите на нашия бизнес

Структура и организация на собствеността

Структурата на собствеността на Robert Bosch GmbH гарантира свободата на предприемачество на Група Bosch. Това дава възможност на компанията да планира в дългосрочен план и да прави значими инвестиции, за да гарантира бъдещето си. 94% от капитала на Robert Bosch GmbH се държат от благотворителната фондация Robert Bosch Stiftung GmbH. Останалите акции се държат от Robert Bosch GmbH и от корпорация, собственост на семейство Bosch. Мажоритарното право на глас се държи от индустриалния тръст Robert Bosch Industrietreuhand KG, който изпълнява и предприемаческите функции на собственика.

  • Акционери в Robert Bosch GmbH. Разпределение на акциите: 1% Robert Bosch GmbH, 5% ERBO II GmbH/семейство Bosch, 94 % Robert Bosch Stiftung GmbH
  • Акционери в Robert Bosch GmbH. Разпределение на правата на глас: 7% семейство Bosch, 93% Robert Bosch Industrietreuhand KG

Фондация Robert Bosch

Офис сграда на Robert Bosch Stiftung и бивш дом на Роберт Бош в Щутгарт

От основаването си през 1964 г. фондацията Robert Bosch Stiftung GmbH продължава благотворителната дейност на своя основател. С финансирането си тя допринася за разработването на устойчиви решения за социални каузи. За целта фондацията реализира собствени проекти, влиза в съюзи с партньори и насърчава инициативи на трети страни. Дейността й се финансира от дивидентите, които получава като акционер в Robert Bosch GmbH.

Свържете се с Бош

Очакваме Вашето запитване:

Телефон

Изпратете ни съобщение