Бош по света

Накратко за Група Бош

Кои сме ние?

Група Бош е водещ световен доставчик на технологии и услуги с около 394 500 служители по целия свят (към 31 декември 2020 г.). Според предварителните данни през 2020 г. компанията е реализирала продажби в размер на 71,6 млрд. евро. Дейността на Бош е организирана в четири бизнес сектора: Автомобилни технологии, Индустриална техника, Потребителски стоки и Енергийна и сградна техника. Като водеща IoT компания Бош предлага иновативни решения за интелигентния дом, Индустрия 4.0 и свързаната мобилност. Бош се стреми към устойчива, безопасна и комфортна мобилност. Със своята компетентност в сензорните технологии, софтуера и услугите, както и със собствения си IoT облак, компанията предлага на потребителите си свързани и интердисциплинарни решения от един доставчик. Стратегическата цел на Група Бош е да улесни свързания живот с продукти и решения, които или съдържат изкуствен интелект (ИИ) или са разработени с негова помощ. Бош подобрява качеството на живота по целия свят с иновативни и вдъхновящи продукти. Ето защо Бош предлага „Техника за живота“.

Накратко за Бош

Оборот, брой служители, локации – основни факти и цифри

Приходи от продажби, сътрудници, обекти – основни данни и марки на групата Bosch накратко.

Публикации

Можете да изтеглите актуална информация за Бош в PDF файлове тук:

Корица Бош днес 2019 г.

Бош днес

Всичко, което искате да знаете за Бош, в ясен и кратък формат.

Корица на годишен отчет на Бош за 2019 г.

Годишен отчет 2019 г.

Профил на компанията и годишен отчет за 2019 г.

Секторите на нашия бизнес

Демонстрационен автомобил на Бош

Автомобилни технологии

Автомобилни технологии

Основните дейности на компанията са в следните области: горивовпръскваща техника и периферия за трансмисия за двигатели с вътрешно горене, многообразни решения за електрифициране на задвижването, системи за безопасност при шофиране, системи за асистиране и автоматизация, информация и комуникация за автомобилите, инфотейнмънт технологии, автосервизни концепции, услуги и техника за следпродажбено обслужване на автомобили. Този сектор съчетава опита на Групата в три области на мобилността – автоматизация, електрификация и свързаност – и предлага на клиентите интегрирани решения за мобилност, които позволяват на автомобилите да си взаимодействат с други превозни средства, като например велосипеди, влакове и автобуси. Бош е синоним на значими автомобилни иновации като: електронно управление на двигателя, електронна стабилизираща програма ESP® или Common-Rail дизелова техника. В областта на сензорните технологии тя произвежда най-малката до момента стерео видеокамера за автомобилни приложения в света.

Демонстрационен автомобил Bosch
Управление на процеси от Индустрия 4.0 от екран

Индустриална техника

Индустриални технологии

Този бизнес сектор включва направлението "Технологии за задвижване и управление", което е един от водещите световни доставчици в тази област и предлага персонализирани решения за задвижване и управление, механизми за фабрична автоматизация, конструиране и разработване на системи, подвижни машини и лекотоварни автомобили. Освен това направлението предлага цялостна гама от услуги, осъществява големи международни проекти и все по-често разработва решения, насочени към свързано производство (Индустрия 4.0). Направление "Опаковъчна техника" е един от водещите световни доставчици на решения за обработка и опаковане на фармацевтични, хранителни и сладкарски изделия, както и на някои сегменти от производството на напитки.

Управление на процеси от Индустрия 4.0 от екран
Перфоратор от Bosch

Потребителски стоки

Потребителски стоки

Този бизнес сектор включва направление "Електроинструменти" – един от водещите световни доставчици на електроинструменти и аксесоари, както и на градинска и измервателна техника. Основните акценти на иновациите са мощни акумулаторни инструменти и все по-често интелигентни, уебсъвместими инструменти. Секторът за потребителски стоки включва също BSH Hausgeräte GmbH. Като един от водещите световни производители на домакински уреди компанията предлага цялата гама съвременни и енергийноефективни уреди, които все повече също са интелигентни и уебсъвместими, като: печки, фурни, съдомиялни и перални машини, хладилници и фризери, както и малки уреди, като например прахосмукачки и кафе машини.

Перфоратор от Бош
Управление за интелигентния дом на Bosch Smart Home

Енергийна и сградна техника

Енергийни и строителни технологии

Направление "Системи за сигурност" разработва продукти и решения за видеонаблюдение и контрол на достъпа, алармени системи за проникване и пожар, както и системи за озвучаване и конференции. Освен това предлага и услуги, свързани с дистанционно наблюдение. В това направление влиза и новото звено за международна интеграция, което предлага на бизнес клиенти интелигентни енергийни и строителни технологии и услуги. Новото направление „Bosch Global Service Solutions“ има за задача да разшири дейността, която досега се извършваше от направление „Системи за сигурност“ и да включва външни бизнес услуги. В рамките на Бош то ще изпълнява и функции за споделени услуги. Направление „Термотехника“ на Бош предлага енергийно ефективни и все по-често уебсъвместими продукти за отопление и решения за топла вода. Новото дружество Robert Bosch Smart Home GmbH предлага продукти и услуги, свързани с интелигентния дом.

Управление за интелигентния дом на Bosch Smart Home

Структура и организация на собствеността

От 1964 г. досега мажоритарен собственик на Бош е благотворителната фондация Robert Bosch Stiftung GmbH, която продължава благотворителните и обществени усилия на основателя на компанията в съвременна форма. Фондация "Роберт Бош" преследва своите цели както чрез собствени програми и институции, така и като подкрепя предложени от други подходящи проекти и инициативи за справяне с проблемите, които стоят пред обществото.

Акционери и право на глас в Robert Bosch GmbH
Свържете се с Бош

Свържете се с Бош

Очакваме Вашето запитване:
Телефон

Изпратете ни съобщение