Премини към основното съдържание
Бош в България
Новини

Бош Автомобилно оборудване открива модерен център за обучения в партньорство с ПГТЕ „Хенри Форд"

Проектът затвърждава доброто сътрудничество между компанията и професионалното учебно заведение

29.03.2024

 • Новият център за обучение на Бош Автомобилно оборудване има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили.
 • Отварянето на центъра е резултат на съвместните усилия и отлично сътрудничество между Бош и ПГТЕ „Хенри Форд“, което е сред най-големите професионални училища в България и на Балканския полуостров.
 • Центърът разполага с най-новите технологии в областта на автомобилната диагностика, горивните системи, автономните системи, комфортната електроника, шасито и спирачните системи.
 • Специалистите от Бош Автомобилно оборудване ще провеждат иновативни обучения в областта на електрическата мобилност.
Център за обучения в партньорство с ПГТЕ "Хенри Форд"

София – Бош Автомобилно оборудване, водещ национален и световен доставчик на афтърмаркет части, акумулатори, сервизни концепции и услуги за мобилност, откри своя нов учебен център за подготовка на специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили. Отварянето на центъра затвърждава доброто сътрудничество между компанията и учебното заведение и е поредната стъпка в процеса на интеграция между бизнеса, образованието и науката.

Проектът, реализиран в партньорство с Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд”, идва като естествено продължение на отличното сътрудничество между компанията и авторитетното учебно заведение, което е и най-голямото професионално училище в България и на Балканския полуостров.

„В Бош се стремим активно да помагаме за подготовката на необходимите бъдещи специалисти. Пример за това е работата ни с ПГТЕ "Хенри Форд". С новия Център можем да разгърнем още повече обученията, които провеждахме до момента“, заяви Панайот Николов, търговски директор Автомобилно оборудване в Бош България.

Дейността на Центъра ще бъде насочена към специализирани обучения на преподаватели, ученици и сервизни експерти от автомобилния бранш, които желаят да повишат своята квалификация и познания в сферата на аутомотив индустрията.

Центърът е финансиран от Бош Автомобилно оборудване съвместно с ПГТЕ „Хенри Форд“ и в него са внедрени някои от най-новите технологии в областта на автомобилната диагностика, горивни системи, системи за автономност, комфортна електроника, шаси и спирачни системи.

Общата инвестиция от 56 000 лв. за реновирането и оборудването на Центъра подчертава ангажимента на Бош да инвестира в развитие на образованието и подготовката на бъдещи кадри за автомобилната индустрия.

„Вярваме, че доброто образование и солидна практическа подготовка са ключов фактор за успеха на всеки специалист. Ще продължим да инвестираме в образованието и развитието на професионалисти в сферата на автомобилните технологии и мобилността, защото като компания приемаме това за своя мисия“, коментира Динко Русев, представител на Борда на директорите на Бош България.

Бош Автомобилно оборудване предлага широка гама обучения, свързани с автомобилните технологии, в следните направления: Автомобилна диагностика, Бензинови системи, Дизелови системи, Комфортна електроника, Шаси и спирачни системи, Алтернативни задвижвания.

От 2020 г., когато е поставено началото на успешното партньорството между компанията и професионалната гимназия, дивизия Автомобилно оборудване на Бош предлага програма от онлайн обучения за преподаватели от типа "train the trainer". С отварянето на центъра възможностите за провеждане на обучения, насочени не само към специалистите и преподавателите, но и към учениците, значително се разгръщат. „Центърът за обучения ще даде възможност на нашите ученици и преподаватели да се запознаят с най-актуалните и най-иновативни тенденции в индустрията и да придобият полезен практически опит“, сподели инж. Таньо Стойчев, директор на ПГТЕ "Хенри Форд". В крак със съвременните изисквания, намеренията на Бош са да създаде нови възможности за обучения както в присъствена, така и в онлайн форма. Сред тях са обучения, насочени към диагностика и ремонт на хибридни и електрически превозни средства, под формата на иновативни обучения в областта на електромобилността.

 • Център за обучения в партньорство с ПГТЕ "Хенри Форд"
 • Център за обучения в партньорство с ПГТЕ "Хенри Форд"
 • Център за обучения в партньорство с ПГТЕ "Хенри Форд"
 • Център за обучения в партньорство с ПГТЕ "Хенри Форд"
 • Център за обучения в партньорство с ПГТЕ "Хенри Форд"
 • Център за обучения в партньорство с ПГТЕ "Хенри Форд"
 • Център за обучения в партньорство с ПГТЕ "Хенри Форд"
 • Център за обучения в партньорство с ПГТЕ "Хенри Форд"

За контакт с медии

Ирена Райчева – Удрева
Корпоративни комуникации

Телефон

Общи въпроси за Бош

Още новини